Langt fra A4
– Det er alltid like spennende å se hva som skjuler seg i slike gamle hus.
Det er utfordringene som driver ham. Å bringe huset tilbake til fordums prakt. Demontere og remontere bygningsdeler. Sette i stand og bytte ut råteskadet trevirke.
– Vi vet aldri hva vi kommer til å finne når vi begynner på en slik jobb, sier Bård Brattli.
Bård har vært tømrer i over 30 år, og han har opparbeidet seg mye erfaring med gamle hus. Det siste halvannet året har han stått opp kl 05 tre dager i uken og kjørt halvannen time for å være med på istandsettingen av Aasnes Gard.
– Det sier kanskje litt om hvor glad jeg er i å jobbe med gamle hus og tradisjonelt håndverk, smiler han.
– Jeg hadde aldri orket å kjøre så langt for en jobb hvis det ikke var så givende.
Og jobben med å sette i stand det snart 200 år gamle tømmerhuset på Aasnes, er akkurat så givende og utfordrende som det Bård håpet da de gikk i gang.
Bord for bord blir huset satt i stand. Det er et møysommelig arbeid, og krever både tålmodighet og finesse. Bård har et godt øye for detaljer, og er en tusenkunstner når detaljene skal tilpasses. Noen ganger må det brukes arbeidsverktøy og materialer tilpasset gamle håndverkstradisjoner. Lister høvlet for hånd er ikke dagligdags for tømrere lenger. Men så er det da heller ingenting ved Aasnes Gard som er dagligdags. Vinduene er 1,33 x 2,22 meter - større enn ei vanlig dør.
– Det er de største vinduene jeg har jobbet med, forteller Bård.
Bård liker når han kan gjenbruke materialer. Gulvbord, for eksempel. De kan skrubbes og vaskes før de legges tilbake der de allerede har ligget i mer enn én mannsalder - klar for å merkes av stadig nye føtter.
– Det er så mye historie både i gulvet og i veggene her, og jeg er stolt over at jeg får være med å hjelpe Aasnes inn i sin nye drakt.